Heiskalan Hoppalan asukkaat

Gustur

Gustur

Gustur frá Snjallsteinshöfda
Nimi: Raju tuulenpuuska

Lauman PROFFA!

Gustur harkitsee jokaisen liikkeen ja askeleen. Nimi on enne ja nimensä mukaisesti saa rajuilma pyyhältää Gussen ylitse, mutta harkitsevaisuus herralla säilyy!

Jos hevosesta voi sanoa pomminvarma, on Gusse juuri sitä! Gussen myötä käsite; maastovarmuus pääsee aivan uusiin sfääreihin.

Suklaanruskea Gusse on Hoppalan mamman ehdoton pro kuntoutustyössä, Gusse ei jätä pulaan. Ihana, lempeä, viisas ja lehmänhermoinen kaveri.

Täynnä elämänkokemusta ja äijämäistä kauneutta.

Gussella on rauhallinen, tasainen töltti ja pehmeä laukka, passikin löytyy sitä pyydettäessä.

Nämä ruskeat herrat vievät ihanille maastoretkille arat ja aloittelevat ratsastajat rauhallisen varmasti.

Töltin lumo on taattu!

Offari

Offari

Ófeigur frá Hamrafossi
Nimi: Kuolematon, Selviytyjä

Lauman lempeä johtaja, suklaanruskea luonnontölttäri, viisikäynti heppa. Offarilta löytyy issikan kaikki viisi askellajia, myös passi. Ylähuulellaan hellittelevä rakkauspakkaus.

Offari on jokaisen ratsu, omaa tasaisen töltin lisäksi pehmeän ja hidastempoisen hurmaavan laukan. Pehmeydellään ja rauhallisuudellaan johdattaa aran ja aloittelevankin ratsastajan turvallisesti maastoilun ihastuttavaan maailmaan.

Offari on Hoppalan mamman kuntoutustyössä Gussen kanssa vertaansa vailla.

Suklaanruskeat pojat on POP!

Eikka

Eikka

Eik frá Eyrarlandi
Nimi: Tammi

Kulomusta tanssijalka, vilkkusilmäinen ikinuori mammatamma

Eikan mielestä satalasissa on juuri se sopivin vauhti.

Nauttii laukata, omaa todella kauniin passin, tämä vaatii kuitenkin ratsastajalta taitoa sillä reippaus tahtoo sen rikkoa possupassiksi.

Töltti on kuin singer, mutta kaikessa kiireisyydessään ihana täpäkkyytensä vuoksi istua. Kokeneen ja reippautensa vuoksi ei aran ratsu.
Laumasta ainut jolla on kuolain.

Toisinaan uusille asioille hieman arka.
Keulilla voi peikot ajoittain tehdä stoppia Eikan matkantekoon, mutta ohitettuaan menee taas vilkkusilmät innosta kiiluen. Prinsessan äiti.

Laikka

Laikka

Raudskjona frá Krossi
Nimi: Rautiaankirjava

Tallin piskuisin, muttei suinkaan vähäisin. Oikea suurisydäminen Pikku Myy, suklaa-vanilja sekoitus.

Pikku Myy tulee toisinaan jonossa ratsastettaessa esille mikäli Laikka kokee paikkansa jonossa syystä tai toisesta huonoksi.

Tuolloin voi rouva pokkana, korvaakaan väräyttämättä kipittää pienillä pehmeillä askelillaan seuraavaan ratsukkoväliin tyyliin; Olen ollut tässä ihan koko ajan, ihan varmasti olen. Aroille ja aloittelijoille vertaansa vailla pienen kokonsa ja helpon ratsastettavuutensa vuoksi.

Kulkee pientä todella mukavaa tölttiä. Laikka tulee kuin singeri, tasaisen varmasti suurempien joukossa. Jos ei muuten tahdo vauhdissa kestää nostaa pehmeääkin, pehmeämmän ja tasaisen laukan jolla jolkottelee lauman mukana.

Vaapukan oma mammatamma, sydänkäpynen. Yksi lasten suosikeista!

Koolur

Koolur

Kolur frá Brobacka
Nimi: Hiilentumma

Herkkäsieluinen, suurisydäminen mustankimo ruuna.

Koolurista kasvaakin vielä Hoppalaan ajan saatossa huippu heppa kuntoutustyöhön. Tästä on jo saatu uskomattomia todisteita. Kolurin herkkyys on vaalittava luonteenpiirre, joka antaa kuntoutuskäyttöön huikeat ulottuvuudet!

Brobackan oma kasvatti, oikea tukkajumala! Omaa huikeat, suorastaan rakastettavat askellajit; pehmeän töltin ja ah, niin keinuhevosmaisen pehmeän ja pyörivän laukan joka hurmaa satavarmasti.

Joskus hieman huolestunut - "Huh huh, kuinka tästä selvitään!" - mutta varmalla ratsastajalla ja rauhallisella käsittelyllä toimii kuin unelma.

Vaapukan iskä ja Laikan sulhanen.

Vaapukka

Vaapukka

Seven Up frá Brobacka

Huikean hienoluonteinen ja herkkäsieluinen rautiaankimonkirjava ruuna kuten isänsäkin.

Tässä pojassa on potentiaalia vaikka mihin. Lauman kookkaimpia heppoja. Tummat, kauneudellaan puhuttelevat ja syvälle sieluun sukeltavat silmät.

Kolurin ja Laikan rakkauden hedelmä. Vaapukka saakin nauttia mamman ja papan seurasta vielä aikuisiälläkin. Missäpä olisi turvallisempaa kasvaa ja varttua, ahmia elämän kokemuksia.

Seurallinen ja suurisydäminen rapsutuksiin kyltymätön nuorukainen, joka tulee aina portille vastaan.

Talli Brobackan ikioma kasvatti.

Kekkuli

Kekkuli

Geysir frá Brobacka
Nimi: Kuumavesilähde

Keke, alias Kekkuli, suurisydäminen herasilmä, jolla riittää kokoa ja näköä kantaa suurempikin asiakas. Väritys kotoisammin shamppanja, virallisemmin blue eyed cream.

Kekkuli on sydäntenmurskaaja, vekkuli velikulta, joka rakastaa rapsutuksia ja halailua mikäli sellainen päivä osuu kohdalle. Sympaattinen jääkarhu, joka kiipeäisi mielellään sylihoitoon.

Keke osaa relata laumassa. Äijä välillä nukkuu, että Hoppalan emännän on jalkauduttava tarkistamaan onko poika elossa. Alahampaat vaan auringossa välkkyy kun äijä vetää sikeitä luottaen, et kyllä muu lauma vartioimistehtävät hoitaa.

Ratsastettaessa herkkä ja vauhdikas kokeneen ratsu. Äijämäisyyttä löytyy, Kekkuli onkin ainokainen, jolla piitkän, pitkiiillllääää laukkapätkillä saattaa pieni ilopukki löytyä. Säkä n. 150, joten askellus muistuttaa jo ison hevosen liikkeitä. Koon myötä menetetään issikoille tyypillistä askellajien pehmeyttä.

Kiva ratsu, jota ei tarvitse eteenpäin potkia!

Prinsessa

Prinsessa

Fóa frá Brobacka
Nimi: Kettu

Punarautias, tähdellä ja kuonoläsillä varustettu rohkea tamma. Eikan ihana varsa, aikaisemman tallin, Brobackan oma kasvatti.

Prinsessa johdattaa vaelluksilla lauman mukisematta ohi jännien paikkojen ja käytetäänkin paljon vetoheppana rohkean ja uteliaan luonteensa vuoksi. Prinsessan ratsastajalta vaaditaan jo hieman kokemusta. Prinsessa on luonnontölttäri, joka nostaa sen puhtaana. Töltti on upea ja vahva.

Upea, rohkea tamma!

Forgur

Forgur

Forgur ( = reipas, tahdikas)

15 vuotias, vaaleanpunarautias ruuna herra, vankka muodoiltaan ja vankka mieleltään.

Rauhallinen, ” järkijätkä”, ei ihan turhia säpsyile, mutta siitä huolimatta on myös herkkävaistoinen. Sosiaalinen herrasmies, helppo hoivattava ja hoidettava. Tämä onkin pantu Hoppalassa merkille ja Forguria tavataan yhä useammin vaellusten lisäksi myös hevosavusteisessa kuntoutuksessa. Luotettava ratsu kaiken ikäisille ja taitoisille ratsastajille. Suorituskykyä riittää, mutta ellei ratsastaja Forgurilta vaadi, suostuu myös ” loivaan ” etenemiseen. Retkellä Forkur ” vetää tai työntää” on tottunut olemaan peräpään luotettava menijä, mutta hyvin taipuu myös retken johto hepan aseman tai välissä kulkijaksi. Neli- jopa viisitahtinen. Passi vilahtaa laukan lomassa pienenä välipalana. Töltti joustavan pehmeää. Hanki- ja sänkipeltolaukan mestarillinen ” keinuheppa”, siitä nauttii silmin nähden sekä ratsu että selässä matkaaja. Oikea hyvänmielen ratsu!

Etenee varmasti kaikenlaisissa maastoissa. Vuolaasti virtaavat purot joskus hämmentävät ja pitää ” neuvotella”, kuinka se ylitetään. Yleensä järki voittaa ja hetken nuuhkittuaan jopa juotuaan purosta, menee maltilla yli.

Issikka laumassa saattaa pyrkiä ” pomottamaan” muitakin kuin pikkuveljeään Nattfaria, mutta tekee senkin herrasmiehen elkein, arvokkaasti. On laumassa omanarvonsa tunteva ja jämäkkä jässikkä.

Nattfari

Nattfari

Nattfari ( = yössä vaeltava)

13 vuotias, punarautias ruuna, Forkurin pikku veli.

Nattfari on aiemmin ennen Hoppalaan tuloaan tottunut pienessä laumassa isonveljesän ” äkseeraamiseen”. Siitä syystä olikin laumassa alkuun aranpuoleinen ja vetäytyi mieluummin kuin haastoi. Hoppalan uusi, iso lauma, on antanut Nattfarille uusia kavereita, kuten Keijo Kekkulin ja sitä myötä myös Forkurin kontrollointi on vähentynyt. Nattfarin itseluottamus on parantunut ja heppa on uskaltautunut vähän irrottelemaan ja itsenäistymään.

Ratsuna Nattfari on erittäin sosiaalinen ja hyväntuulinen heppa. Askellukset saattavat tuntua aluksi ratsastajasta ” kulmikkailta”, mutta meno pehmenee töltin tasaantuessa, jonka jälkeen meno on todella miellyttävää. Ravi on sopivan tahdikasta keventämiseen. Laukka on pitkäaskelinen, mutta uskomattoman keinuva, kovemmassakin menossa. Pikku pukilla laukan aluksi, saattaa joskus ilmaista, että tänään meno maistuu. Nattfarilla on joskus oma tapansa ” katsella laukassa maisemia” kääntäen tahdikkaasti kaulaa hiukan puolelta toiselle. Ratsastajan istuntaan se ei vaikuta, osoittaa vain, että Nattfari on hyvällä tuulella ja nauttii menosta. Nattfari soveltuu hyvin nopeatempoiseen ratsastukseen, upean laukkansa ja joutuisan ravinsa ansiosta. Nelitahtinen menopeli.

Nattfari on retkillä mielellään letkan keskivaiheilla, ei halua johtaa eikä valvoa perää. Näin tuntee olonsa turvalliseksi ja etenee muiden tahdissa ongelmitta vauhtia kuin vauhtia. Nattfari ei kaihda mitään maastonkohtaa. Mistä etuheppa menee, siitä menee Nattfarikin.

Rapsuttelu ja hoitaminen ovat hepalle mieluisia. Jos laittaa kämmenen turvan alle, heppa mielellään ystävällisesti nuolee sitä. Osoittaa kiintymystään. Natfar on utelias ihmisen toimien suhteen ja tulee mielellään tutkimaan, mitä teet.

Stjarna

Stjarna

Stjarna (= tähti)

13 vuotias, punarautias tamma, kaunotar. Otsassa valkoinen ”tähtikuvio”. Aito islantilainen, kotiutunut Suomeen 7 vuotiaana. Sopeutui Suomen vehreään ja runsaspuustoiseen luontoon yllättävän nopeasti eikä kaihda minkäänlaista maastonkohtaa. Etenee yhtä varmasti ja ennakkoluulottomasti niin puskissa kuin avoimessa maastossa. On kuitenkin herkkä havainnoimaan kulkureittiään ja huomaa pienimmänkin muutoksen sen varrella. Sen mitä pysähtyy käy tarkastamassa nuuhkimalla ja on sen jälkeen valmis jatkamaan matkaansa. Jonossa väliheppana edetessään ei nuuskimiselle ole tarvetta. Selväpäinen reipas realisti.

Toimii erityisen hyvin vetoheppana, letkan hännillä on, ehkä hiukan ” levoton” joskus. Haluaa johtaa.

Herkkävaistoinen, pienillä ratsastajan avuilla etenevä heppa. Osaa myös kokeilla ratsastajaansa ja vaatia oikeaa ” ohjausta”. Nelitahtinen, väläyttelee myös passia herkästi. Töltti uskomattoman tasainen ja joutuisa. Lennokas laukka ja mielellään sopivassa paikassa, esim. sängellä tai hangella, kokeilisi vauhdikkaampaakin menoa. Ei kuitenkaan tee ” omia irtiottoja” vaan odottaa ratsastajan kannustinta ja lupaa.

Helposti hoidettava ja kuuliainen heppa. Kun tutustuu ratsastajaansa osoittaa kiintymystä ja kunnioitusta häntä kohtaan.

Tuikkuliina

Tuikkuliina

Lauman kokenut alfatamma. Mamman oma suurisydäminen mussukka.

Suuri, mutta lempeä jättiläinen. Kantaa leppoisasti selässään suuremmankin ratsastajan.

Leveä, kaareva selkä ja jykevä kaula antavat lämpimän turvan ja lohdun maailman murjoessa. Silloin kun kaipaa oikeaa kohtaamista, lämpöä, rakkautta ja pysähtymistä arjen kiireiden keskellä on mukava kiivetä jo nuoruuden hötkyilynsä hötkyilleen mammatamman selkään.

Tuikkuliina vaistoaa ihmisen pahan olon ja hellyyden tarpeen auttaen syvällä huokaisullaan selässään olevaa rentoutumaan ja unohtamaan arjen sekä elämän tuomat murheet ja kiireet. Ulkopuolinen maailma unohtuu ja elämä pysähtyy, tässä ja nyt on hyvä olla!

Jasnan Pikseli

Jasnan Pikseli

Suomenpienhevos ruuna, jolla on säkäkorkeus 137cm. Pikseli, ”Piksukka” on rakenteeltaan vanttera suomipoika, joka on syntynyt vuonna 2009. Isä: A.T.Unikuva ja Emä: Jasna Mek. Pikseli saakin nimensä yhdistettynä sopivasti emää ja isää. Kuvat muodostuvat pikseleistä.

Pikseli tuli Hoppalaan juhannuksena 2017 suoraan kasvattajalta. Läsipäinen ruunaherra on luonteeltaan ennakkoluuloton, energinen ja toimelias. Vaatii elämäänsä ja töihinsä sisältö, muuten saattaa ”kyttäillä”. Herkkäapuinen ja kuulias Pikseli taipuu mukisematta koulukiemuroihin, esteille ja jopa kenttääkin poijalla on kokeiltu. Näiden lisäksi Hoppalassa olessaan Pikseli on ehtinyt opetella monipuoliseen työhevosen rooliin. Peräänsä poika on saanut mitä erilaisempia työkärrejä ja marraskuusta lähtien myös rekiajo on etelän poijalle tullut tutuksi. Rekiajoon poika onkin erityisesti ihastunut.

Pikseli hoitaa Hoppalassa oikeaa monitoimihepan virkaa, johon kuuluu ajohevosen reki,- kärri- ja kiesi lisäksi monipuolinen kurssitoiminta esim. hevoshuovutuksessa. Pikseliä nähdään usein myös islanninhevosvaelluksilla kärki- ja perähepan virassa kokeneempien ratsastajien alla. Poika sopii askeleiltaa varsin mainiosti islanninhevosten joukkoon vaellushevosena. Ihmetyksen aiheet ohitetaan pörinän ja pärinän saattelemana. Pikseli pyörii mielellään myös kentällä, jossa onkin herkkä, kuuliainen ja nöyrä työmyyrä. Laukkaympyrät, väistöt ym. koulukiemurat aiheuttavat Pikselin innostuessa herkästi kuumumista, jolloin vauhti helposti lisääntyy ellei ratsastaja ole valppaana.

Mihinpäs aito, hyvällä työmoraalilla ja hyvillä sosiaalisilla taidoilla varustettu suomipoika ei taipuisi. Niinpä koulutuksen edetessä ja Pikselin oppiessa tallin tavat hänen tärkeään työsarkaansa kuuluu myös hevosavusteinen kuntoutus.

Tämä heppa on kova juttelemaan. Pikselillä onkin tapana tervehtiä aidan vieritse kulkevaa pehmeällä hörinällä.

Lotte

Lotte

Shetlanninponitamma.

Lotella on shettikseksi reilusti korkeutta, 111 cm, ja melkein saman verran leveyttä.

Kerran varsonut neito on tarkka saamastaan kohtelusta. Mikäli Lotte kokee kohtelun liian kovakouraiseksi on peräpää kohtalaisen kepeä. Lottea tuleekin ratsastaa pehmein avuin ja ilman kiskontaa ohjasta. Lotte laittaa ratsastajansa oikeasti miettimään omaa ratsastustaan.

Mikäli Lotella ja ratsastajalla kohtaa kemiat, löytyy muhkean olemuksen takaa upea ja osaava pikkuratsu. Puomeilla ja kavaleteilla Lotte oikein syttyy: tyttö painaa korvat tötteröllä menemään tyytyväisyyttään pöristen.

Lotte rakastaa rauhaa ja rauhallisuutta, kuten kaikki hevoset. Hoitotilanteissa Lotte on pomminvarma paikallaan jököttäjä, jonka seurassa pikkuihmisten on hyvä opetella mm. kavioiden puhdistusta.

Hienoluonteinen ja herkkä poni, joka vaatii käsittelijältään pettämätöntä itsehillintää ja keskittymiskykyä.

Mauno tallikoira

Mauno tallikoira

Samojedinkoira Mauno, kaikkien kaveri. Hyväntahtoinen ja lapsia rakastava pörröturkki.

Mauno toivottaa tallille tulijat tervetulleeksi iloisella hännänheilutuksellaan. Pystykorvamaiseen tapaan pitää tulijasta ilmoittaa muutamalla haukahduksella, mutta sitten on koiranvirka hoidettu ja voikin heittää vapaalle eli kerjäämään rapsutuksia.

Maunon löydät kuljeksimasta vapaana tallin pihapiiristä, yleensä seurallinen koira hakeutuu sinne missä on ihmisiä ja hevosia.

Hyväntahtoinen veijari.

Tallillamme vaikuttaneet

Tallillamme vaikuttaneet

Dasteri

Dasteri

Tämä hieno ruunaherra toi Karoliina jälkeen iloa ja sympatiaa tallillemme vuoden päivät. Ihana herra luotettavana ajoheppana ja hyvänmielen ratsuna. Dasteri ehtikin antaa monelle ikimuistoisen rekiretki elämyksen lumisissa Pohjois-Karjalan maisemissa. Rekiajosta ruunaherra erityisesti pitikin.

Herkkä raviuran tehnyt nuorukainen kuitenkin stressasi vatsallaan raviuransa muistoja nähdessään toisen ajohevosen. Tallillamme panostetaan työkavereihimme ja toimitaan hevosen hyvinvointi edellä asiassa kuin asiassa, vaikka se välillä tekeekin kipeää. Niinpä Dasteri saikin ihanan uuden kodin yksityishevosena paikassa, jossa ajolenkit voi ajella rennosti fiilistellen kuunnellen onnellisen ja tyytyväisen hevosen nautinnosta kertovaa pörinää. Toivotamme Eevalle ja Dasterille ihania yhteisiä hetkiä!

Helmeri

Helmeri

Tämä ihana metrin pätkä, kulomusta ruunaherra, turpaterapeutti ja pusumaakari johdatti tallillamme monen lapsen ratsastuksen saloihin, antoi reki- ja kärrikyytiä, ratkiriemukkaita hiihtoratsastuksia ja hevoshuovutusta. Oikea monitoimiponi suurella sydämellä.

Tallimme on vähentänyt pienten lasten tallitunteja ja Helmeri on nuori ja aktiivinen toimintaa kaipaava ruunaherra, jota ei ole luotu pihan koristeeksi. Niinpä Helmeri pääsi ihanaan heppakotiin pienen tytön ensiponiksi. Toivotamme Helmerille ja Essille antoisia ja pusuntäyteisiä yhteisiä onnenhetkiä!

Karoliina

Karoliina

Muistoissamme
23.5.2008–24.7.2016

Taas valo viiltää taivaanrantaa
Se päivän yöstä erottaa
On tullut aika pois se antaa
Jota niin paljon rakastaa