Palvelut

Katso tapahtumakalenterista aikataulut ja ilmoittaudu. Voit myös kysyä itsellesi tai ryhmällesi sopivaa ajankohtaa.

Tärkeitä ohjeita meille saapuville

Tarjoamme vaellusratsastusta islanninhevosilla sekä aloittelijoille, että kokeneille ratsastajille. Tutustu ohjeisiin huolellisesti. Mikäli olet varannut ratsastuksen useammalle hengelle, huolehdi siitä, että myös muut osanottajat ovat näistä ohjeista tietoisia!

Vaelluksilla pääasiallisin askellaji on käynti, mutta matkan varrelle mahtuu myös pitkiä reipastahtisia osuuksia, jotka ravataan, töltätään tai laukataan. Otamme kuitenkin aina huomioon asiakkaittemme toiveet ja taidot ja siten vaelluksen tahti määräytyy osanottajien mukaan. Kokeneempien ratsastajien kanssa liikumme luonnollisesti reippaammin ja käytämme vaativampia reittejä.

Yleisiä ohjeita

Autamme jokaisen asiakkaan hevosensa selkään yksitellen, jolloin ohjaaja myös tarkistaa kunkin hevosen satulavyön kireyden ja jalustimet. Odota siis lupaa nousta ratsaille. Ennen lähtöä kaikki saavat suulliset ohjeet hevosten kanssa toimimisesta ja ratsastuksesta. Matkan aikana ohjeistamme tarvittaessa yksilöllisesti lisää ja annamme ohjeet mm. tien reunaa ratsastettaessa ja tien ylityksistä. Maastossa ratsastetaan jonossa ohjaajan kullekin ratsukolle määrittelemässä järjestyksessä, ohittaminen tai toisen hevosen rinnalle meneminen on kiellettyä. Retken aikana ohjaaja neuvoo ja opastaa ratsastajia henkilökohtaisesti. Maastoon ei tule ottaa mukaan ylimääräisiä tavaroita tai omia selkäreppuja. Voit ottaa kännykkäsi mukaan vaellukselle, mutta sen tulee olla äänettömällä. Jos haluat ottaa valokuvia reitin varrella mainitse siitä ohjaajalle ennen maastoon lähtöä. Ohjaajalla on aina puhelin mukanaan ja vetohevosen satulalaukuissa kulkevat mukana EA-tarvikkeet/-ohjeet sekä kartat.

Varusteet

Tarvittavat turvavarusteet (kypärä, turvaliivi ja heijastinliivi) tarjoamme käyttöösi. Varauduthan itse vaellukselle mukaan niin, että sinulla on säällä kuin säällä (myös helteellä) päälläsi pitkähihainen paita ja pitkälahkeiset, joustavat ja pehmytsaumaiset housut, käsineet ja kannalliset jalkineet. Perinteiset kontion kumisaappaat tai kuomat käyvät mainiosti. Jalkineessa on hyvä olla myös hieman vartta antamassa tukea nilkalle ja suojaamassa nilkkaa jalustimelta. ETHÄN TULE TALVELLA RATSASTAMAAN KUMISISSA RATSASTUSSAAPPAISSA!

Meillä on lainattavissa vaelluksille muutamia talviratsastussaappaita ja talvihaalareita.

Sadesäällä varaudu sateen pitävällä vaatetuksella ja vaihtovaatekerralla. Varsinkin talvisin kannattaa muistaa, että vaelluksessa ratsastajalle voi tulla kylmä eli reilusti kerroksittain vaatetta päälle. Mieluummin liikaa kuin liian vähän! Vaatetuksen valinnassa huomioi myös joustavuus ja mukavuus. Muistathan desinfioida ratsastusvarusteesi, mikäli olet käyttänyt niitä toisella tallilla.

Desinfiointi ohjeemme: Varmistaaksesi, ettet vahingossa levitä taudinaiheuttajia tallilta toiselle, huolehdi että vaatteesi ja käsineesi ovat pestyt 60 asteessa edellisen käytön jälkeen. Varusteet joita ei voi pestä (esim. kypärä, kengät, turvaliivi) tulee desinfioida VirkonS-aineella ohjeen mukaan tai pitämällä niitä 60 asteisessa saunassa vähintään 1h ajan.

Turvallisuus

Meillä kaikessa toiminnassa kunnioitetaan hevosia sekä luontoa ja sen eläimiä. Suunnittelemme kaikki palvelumme turvallisuudesta huolehtien.Hevosemme ovat kilttejä ja hyvin koulutettuja, vaelluskäyttöön sopia yksilöitä. Ne ovat kuitenkin eläimiä, jotka reagoivat synnynnäisten vaistojensa mukaan. Siksi on tärkeää, että kuuntelet tarkasti kaikki vetäjiltämme saamasi ohjeet ja noudatat niitä. Kova meteli, alkoholi, hosuminen ja kovat otteet hermostuttavat hevosta, eikä se silloin ole parhaimmillaan. Ratsastajan arkuus tai kokemattomuus ei ole este hevosen kanssa olemiseen, kunhan itsehillintä ja harkintakyky on tallella.

Painorajat

Islanninhevosillamme on ratsastajille 85 kg painorajoitus. Piskuisin Laikka kantaa 65 kg ja herasilmäisen Kekkulin ratsastaja voi lähennellä 100 kg mikäli vartalonhallinta on kunnossa.

Ikärajat

Ikäraja varsinaisille retkillemme on 12 vuotta. Tätä nuoremmilta edellytämme säännöllistä ratsastuskokemusta. Joko viikottaisia ratsastustunteja vähintään vuoden ajalta tai muuta vastaavaa kokemusta niin, että perusaskellajit sujuvat itsenäisesti. Alle 12-vuotiailla tulee olla mukana vaelluksella oma vanhempi tai muu lähiomainen, joka on täysi-ikäinen. Nuoremmille ratsastajille tarjoamme tarvittaessa lähimetsän käyntiretkiä taidoista ja iästä riippuen joko taluttaen tai ilman. Ratsastajasta riippuen retkellä kokeillaan tölttiä ja laukkaa askellajina.

Ilmoittautuminen

Voit tiedustella paikkaa ratsastusretkelle ottamalla meihin yhteyttä puhelimitse, sähköpostitse tai nettisivujen yhteydenottolomakkeen kautta. Ilmoittautumisen yhteydessä kaikilta asiakkailta tiedustellaan aiempi ratsastuskokemus sekä ikä – kerrothan rehellisesti kokemuksesi, jotta voimme valita juuri sinulle parhaiten sopivan ratsun ja ryhmän. Ilmoitathan myös, mikäli sinulla on jokin sairaus, josta ohjaajan olisi turvallisuutesi vuoksi hyvä tietää.

Vakuutukset

Me teemme kaikkemme, että asiakkaamme voivat nauttia ratsastuksesta turvallisesti ja ilman turhia riskejä. Joskus tapahtuu kuitenkin vahinkoja, joita ei hyvälläkään työllä voi estää. Nilkka voi nyrjähtää, jalka osua puuhun, hevonen tallata varpaille yms. Huolehdi siitä, että tapaturmavakuutuksesi on voimassa.

Vaadimme kaikilta ratsastajiltamme tapaturmavakuutuksen ja tarkistamme sen ratsastamaan tulevilta. SRL vakuuttaa tapaturmien varalta satunnaisratsastajat, alkeiskurssilaiset ja leiriläiset, mutta vakituisesti väh. 3 kertaa kuussa ratsastavien pitää liittyä joko SRLn jäseneksi jonkun seuran kautta esim. Suomen Islanninhevosyhdistys tai Suomen Vaellustallien liitto tai hankkia Green Card. Lisätietoja: http://www.ratsastus.fi/greencard

Hevosilla on vastuuvakuutus ja yrittäjällä toiminnanvakuutus.

Peruutukset ja sääolosuhteet

On hetkiä, jolloin vaellusratsastusta ei voida toteuttaa. Näitä on mm. kova pakkanen (-25 °C +/- 5 °C), erittäin tuulinen sää tai ukkonen. Pidätämme oikeuden näissä tapauksissa turvallisuussyistä perua tai siirtää ratsastusta.

Vakioretket

Mikäli joudut itse peruuttamaan ratsastuksesi, tee se mieluiten kahta päivää ennen. Mikäli peruutus tapahtuu alle kaksi tuntia ennen retken alkua tai asiakas ei saavu paikalle, veloitetaan asiakkaalta koko tilauksen hinta.

Tilausryhmät

Mikäli koko tilaus peruutetaan alle kaksi viikkoa ennen toteutusta, varausmaksua ei palauteta. Koko arvo veloitetaan, mikäli peruutus tapahtuu alle viikko ennen toteutusta tai ryhmä ei saavu paikalle. Tilausryhmän yksittäiset poisjäännit veloitetaan kokonaan, jos ne ilmoitetaan tallille viikko ennen toteutusta.

 

Info eri tasoryhmistä

Aloittavien maasto:

sopii ihan alkaville ja kokemattomille, aremmille ratsastajille ja vain vähän (muutamia kertoja) ratsastuskokemusta omaaville. Hyvä valinta lähteä ihailemaan talvista luonto hevosen selästä ja tutustumaan maastoratsastukseen islanninhevosilla.

Sekamaasto:

sopii kaiken tasoisille ratsastajille. Vauhti ja reittivalinta määräytyy vähiten kokemusta omaavan ratsastajan taitojen mukaan.

Keskireipas:

vaatii hevosen hallintaa kaikissa askellajeissa, Kokeneemmille 1-2x/viikko säännöllisesti ratsastusta vähintään vuoden harrastaneille.

Reipas:

jo useita vuosia säännöllisesti ratsastaneille. Omattava myös kokemusta maastossa ratsastamisesta.