Heiskalan Hoppalan

Palvelut ja Aktiviteetit

Ohessa ovat listattuna tarjonnastamme löytyvät eri palvelut ja aktiviteetit, tarpeen mukaan sovelletaan myös uutta. TAPAHTUMAKALENTERISTA löydät tarkemmat aikataulut. Voit myös kysyä itsellesi tai ryhmällesi sopivaa ajankohtaa. Lue myös alapuolelta TÄRKEÄT OHJEET sekä INFO ERI TASORYHMISTÄ,  kun olet saapumassa meille. Näin vältytään epätietoisuudesta ja väärinymmärryksestä johtuvista tilanteista ja ennen kaikkea pääsemme nopeammin touhuamaan asukkaidemme kanssa.Image

Kun olet saapumassa meille,

LUE SEURAAVAT TÄRKEÄT OHJEET

Saavu tallille 20-30 minuuttia ennen varauksesi alkamista. Tarjoamme vaellusratsastusta islanninhevosilla sekä aloittelijoille, että kokeneille ratsastajille. Tutustu ohjeisiin huolellisesti. Mikäli olet varannut ratsastuksen useammalle hengelle, huolehdi siitä, että myös muut osanottajat ovat näistä ohjeista tietoisia!

Vaelluksilla pääasiallisin askellaji on käynti, mutta matkan varrelle mahtuu myös pitkiä reipastahtisia osuuksia, jotka ravataan, töltätään tai laukataan. Otamme kuitenkin aina huomioon asiakkaittemme toiveet ja taidot ja siten vaelluksen tahti määräytyy osanottajien mukaan. Kokeneempien ratsastajien kanssa liikumme luonnollisesti reippaammin ja käytämme vaativampia reittejä.

Yleisiä ohjeita

Autamme jokaisen asiakkaan hevosensa selkään yksitellen, jolloin ohjaaja myös tarkistaa kunkin hevosen satulavyön kireyden ja jalustimet. Odota siis lupaa nousta ratsaille. Ennen lähtöä kaikki saavat suulliset ohjeet sekä käytännön ohjeet hevosten kanssa toimimisesta ja ratsastuksesta. Matkan aikana ohjeistamme tarvittaessa yksilöllisesti lisää ja annamme ohjeet mm. tien reunaa ratsastettaessa ja tien ylityksistä. Maastossa ratsastetaan jonossa ohjaajan kullekin ratsukolle määrittelemässä järjestyksessä, ohittaminen tai toisen hevosen rinnalle meneminen on kiellettyä. Retken aikana ohjaaja neuvoo ja opastaa ratsastajia henkilökohtaisesti. Maastoon ei tule ottaa mukaan ylimääräisiä tavaroita tai omia selkäreppuja. Voit ottaa kännykkäsi mukaan vaellukselle, mutta sen tulee olla äänettömällä. Jos haluat ottaa valokuvia reitin varrella mainitse siitä ohjaajalle ennen maastoon lähtöä. Kesken retken on ikävä nousta ratsailta noukkimaan pudonnutta puhelinta. Vakuutuksemme ei korvaa aineellisia vahinkoja esim. puhelimen pudottua ja sen rikkoutuessa. Ohjaajalla on aina puhelin mukanaan ja vetohevosen satulalaukuissa kulkevat mukana EA-tarvikkeet/-ohjeet sekä kartat.
Image

Varusteet

Tarvittavat turvavarusteet (kypärä, turvaliivi ja heijastinliivi sekä pimeään aikaan otsalamput) tarjoamme käyttöösi. Varauduthan itse vaellukselle mukaan niin, että sinulla on säällä kuin säällä (myös helteellä) päälläsi pitkähihainen paita ja pitkälahkeiset, joustavat ja pehmytsaumaiset housut, käsineet ja kannalliset jalkineet. Perinteiset kontion kumisaappaat tai kuomat käyvät mainiosti. Jalkineessa on hyvä olla myös hieman vartta antamassa tukea nilkalle ja suojaamassa nilkkaa jalustimelta. ETHÄN TULE TALVELLA RATSASTAMAAN KUMISISSA RATSASTUSSAAPPAISSA!

Tallilla on asiakkaille ratsastukseen soveltuvat toppahaalarit ja huomio sadeasut sekä hanskat ja pipot. Kylmemmälle kelille tallilta löytyy turkisvuorelliset rukkaset ja lämpimät Kuomat. Nyt korona aikaan, ota mukaasi ohuet lapaset, jotka sopivat rukkasen alle, näin voimme pitää kiinni hyvästä hygienista.

Varustauduthan itse ratsastukseen soveltuvilla jalkineilla. Jalkineissa tulee olla pieni kanta ja hieman vartta, joka tukee nilkaa ja suojaa jalkaa jalustimelta. Syksyllä, talvella ja keväällä jalkineessa tulee olla villasukka, talviaikaan mielellään kaksi, kuitenkin niin, että varpaille jää reilusti liikkumatilaa. Sadesäällä varaudu vaihtovaatekerralla. Varsinkin talvisin kannattaa muistaa, että vaelluksessa ratsastajalle voi tulla kylmä eli reilusti kerroksittain vaatetta päälle. Mieluummin liikaa kuin liian vähän! Vaatetuksen valinnassa huomioi myös joustavuus ja mukavuus. Muistathan desinfioida ratsastusvarusteesi, mikäli olet käyttänyt niitä toisella tallilla.

Desinfiointiohjeemme: Varmistaaksesi, ettet vahingossa levitä taudinaiheuttajia tallilta toiselle, huolehdi että vaatteesi ja käsineesi ovat pestyt 60 asteessa edellisen käytön jälkeen. Varusteet, joita ei voi pestä (esim. kypärä, kengät, turvaliivi) tulee desinfioida VirkonS-aineella ohjeen mukaan tai pitämällä niitä 60 asteisessa saunassa vähintään 1h ajan.

Turvallisuus

Meillä kaikessa toiminnassa kunnioitetaan hevosia sekä luontoa ja sen eläimiä. Suunnittelemme kaikki palvelumme turvallisuudesta huolehtien.Hevosemme ovat kilttejä ja hyvin koulutettuja, vaelluskäyttöön sopia yksilöitä. Ne ovat kuitenkin eläimiä, jotka reagoivat synnynnäisten vaistojensa mukaan. Siksi on tärkeää, että kuuntelet tarkasti kaikki vetäjiltämme saamasi ohjeet ja noudatat niitä. Kova meteli, alkoholi, hosuminen ja kovat otteet hermostuttavat hevosta, eikä se silloin ole parhaimmillaan. Ratsastajan arkuus tai kokemattomuus ei ole este hevosen kanssa olemiseen, kunhan itsehillintä ja harkintakyky on tallella.

Painorajat

Suurimmalle osalle Islanninhevosiamme on ratsastajille 85 kg painorajoitus ja piskuisin Laikka kantaa 65 kg. Tästä syystä joudumme kysymään painoasi, joten olethan rehellinen siitä kertoessasi.

Ikärajat

Ikäraja varsinaisille retkillemme on 12 vuotta. Tätä nuoremmilta edellytämme säännöllistä ratsastuskokemusta. Joko viikottaisia ratsastustunteja vähintään vuoden ajalta tai muuta vastaavaa kokemusta niin, että perusaskellajit sujuvat itsenäisesti. Alle 12-vuotiailla tulee olla mukana vaelluksella oma vanhempi tai muu lähiomainen, joka on täysi-ikäinen. Nuoremmille ratsastajille tarjoamme tarvittaessa lähimetsän käyntiretkiä taidoista ja iästä riippuen joko taluttaen tai ilman. Ratsastajasta riippuen retkellä kokeillaan tölttiä ja laukkaa askellajina. Järjestämme säännöllisesti Lasten maastoja, joissa on otettu huomioon kokemattomat ratsastajat ja ratsastusohjaajien määrä on suurempi. Lapsille tarkoitetut maastot ovat siis tästä syystä hieman hinnakkaampia, koska enemmän tallin henkilökuntaa osallistuu vaellukseen.

Ilmoittautuminen

Voit tiedustella paikkaa ratsastusretkelle ottamalla meihin yhteyttä puhelimitse, sähköpostitse tai nettisivujen yhteydenottolomakkeen kautta. Ilmoittautumisen yhteydessä kaikilta asiakkailta tiedustellaan aiempi ratsastuskokemus sekä paino – kerrothan rehellisesti nämä tiedot, jotta voimme valita juuri sinulle parhaiten sopivan ratsun ja ryhmän. Ilmoitathan myös, mikäli sinulla on jokin sairaus, josta ohjaajan olisi turvallisuutesi vuoksi hyvä tietää.

Vakuutukset

Me teemme kaikkemme, että asiakkaamme voivat nauttia ratsastuksesta turvallisesti ja ilman turhia riskejä. Joskus tapahtuu kuitenkin vahinkoja, joita ei hyvälläkään työllä voi estää. Nilkka voi nyrjähtää, jalka osua puuhun, hevonen tallata varpaille yms. Huolehdi siitä, että tapaturmavakuutuksesi on voimassa.

Vaadimme kaikilta ratsastajiltamme tapaturmavakuutuksen ja tarkistamme sen ratsastamaan tulevilta. SRL vakuuttaa tapaturmien varalta satunnaisratsastajat, alkeiskurssilaiset ja leiriläiset, mutta vakituisesti väh. 3 kertaa kuussa ratsastavien pitää liittyä joko SRLn jäseneksi jonkun seuran kautta esim. Suomen Islanninhevosyhdistys tai Suomen Vaellustallien liitto tai hankkia Green Card.

Lisätietoja: Suosittelemme jäseneksi liittymistä joko Suomen Islanninhevosyhdistyseen tai Suomen Vaellustallien liittoon.

Ratsastajainliiton jäsentallilla säännöllisesti ratsastavan on mahdollista varmistaa vakuutusturvansa myös Green Card-vakuutuksen avulla. Green Card on tarkoitettu henkilöille, jotka ratsastavat liiton jäsentalleilla eivätkä kuulu ratsastusseuraan. Green Cardiin (34€ 2021) voit tutustua  TÄSTÄ.

Hevosilla on vastuuvakuutus ja yrittäjällä toiminnanvakuutus.

PERUUTUKSET JA SÄÄOLOSUHTEET

On hetkiä, jolloin vaellusratsastusta ei voida toteuttaa. Näitä on mm. kova pakkanen (-25 °C +/- 5 °C), erittäin tuulinen sää yhdistettynä esim tykkylumeen tai ukkonen. Pidätämme oikeuden näissä tapauksissa turvallisuussyistä perua tai siirtää ratsastusta. Sääolosuhteet eivät ole pätevä syy viime hetken peruutuksille asiakkaan toimesta.

Vakioretket

  • Mikäli joudut itse peruuttamaan ratsastuksesi, tee se kahta päivää ennen.
  • Mikäli peruutus tapahtuu ilman lääkärintodistusta alle 12 tuntia ennen retken alkua tai asiakas ei saavu paikalle, veloitetaan asiakkaalta koko tilauksen hinta.
  • Viikonloppuisin/juhlapyhinä viime hetken peruutuksista veloitamme 2xhinnan!

Tilausryhmät

Mikäli koko tilaus peruutetaan alle kaksi viikkoa ennen toteutusta, varausmaksua ei palauteta. Koko arvo veloitetaan, mikäli peruutus tapahtuu alle viikko ennen toteutusta tai ryhmä ei saavu paikalle. Tilausryhmän yksittäiset poisjäännit veloitetaan kokonaan, jos ne ilmoitetaan tallille viikko ennen toteutusta.Image

Info eri tasoryhmistä

1. Aloittavien maasto:

Ei edellytä aikaisempaa kokemusta/olet kokeillut ratsastusta kerran tai muutamia kertoja, tai sinulla on alkeis/jatkokurssin käyminen vielä kesken. Retken vauhti sovitetaan aloittelevan / vähemmän ratsastaneen taitoihin. Etenemme pääasiallisesti käynnissä, kokeilemme ryhmäkohtaisesti tölttiä / ravia, toisinaan jopa laukkaa. Hyvä valinta lähteä ihailemaan suomalaista luontoa kaikkina vuodenaikoina hevosen selästä ja tutustumaan maastoratsastukseen islanninhevosilla.
Huom. aloittelijoilla ikäraja 12 v.

2. Sekamaasto:

Sopii kaiken tasoisille ratsastajille. Vauhti ja reittivalinta määräytyy vähiten kokemusta omaavan ratsastajan taitojen mukaan.

Haluamme korostaa, että aina ratsastuksessa pääasiana ei ole vauhti. Välillä on mukava lähteä ihailemaan suomen kaunista luontoa ja nauttimaan yhteisestä hetkestä pörröisten ystäviemme kanssa ilman vauhdin tuomaa lisäjännitystä!

3. Sekamaasto, kaikki askellajit:

Sopii, hieman kokeneemmalle ratsastajalle, joka hallitsee hevosen kaikissa askellajeissa. Vauhti ja reittivalinta määräytyy vähiten kokemusta omaavan ratsastajan taitojen mukaan, mutta näillä maastoilla pyrimme etenemään pohjien salliessa kaikissa askellajeissa, myös laukassa.

Mikäli taitosi tälle maastolle epäilyttää, valitse ensin sekamaasto. Tallilla voit jutella tasostasi henkilökunnan kanssa, autamme mielellämme valitsemaan sinulle tasosi mukaisen vaelluksen, jolloin jokainen nauttii retkestä!

4. Keskireipas:

Ratsastajan tulee hallita myös tallimme eteenpäinpyrkivät hevoset kaikissa askellajeissa.
Kokeneemmille 1-2x/viikko säännöllisesti ratsastusta vähintään pari vuotta harrastaneille. Taso enemmän kuin Helppo C + kokemusta maastoratsastuksesta (kaikki alle tämän ovat aloittelijoita). Hallitset hevosen kuin hevosen kaikissa askellajeissa hyvässä tasapainossa ratsuasi häiritsemättä ja selässä pomppimatta säilyttäen tasaisen tuntuman hevosen suuhun. Tämä on erityisen tärkeää, sillä hevosiin emme saa varaosia!! Retkellä mennään käynnin, ravin ja töltin lisäksi myös reipasta laukkaa.

5. reipas:

Jo useita vuosia säännöllisesti ratsastaneille konkareille, kokemusta myös maastoratsastuksesta. 
Pystyt hallitsemaan tallin hevosista kenet vain askellajissa kuin askellajissa! Perusistuntasi ja kevyt istuntasi on vakaa, hevosta häiritsemätön. Reippailla maastoilla mahdollisuus kelien salliessa pitkiin, oikeasti pitkiin, jopa kilometrien mittaisiin laukkapätkiin! Tämä vaatii ratsastajalta jo hyvää peruskuntoa.